Digitale tv ontwikkelt zich gestaag. De opmars startte begin jaren ’90 van de vorige eeuw en is nog lang niet tot stilstand gekomen.

Beeldlijnen versus pixels

Bij analoge tv wordt het beeld in beeldlijnen aan het toestel aangeleverd. Eerst komen de even lijnen binnen en dan de oneven lijnen. Het beeld kan op deze wijze heel gemakkelijk ruis bevatten en daardoor minder scherp worden. Bij digitale tv wordt het beeld uit pixels opgebouwd. Ook is de ontvanger in het tv toestel vaak van betere kwaliteit. Een digitaal beeld is hierdoor veel scherper en gedetailleerder.

interlaced

Ruimtegebrek op de kabel

De scherpte van het doorgegeven digitale beeld staat of valt wel met de resolutie waarin de beelden worden toegezonden. Door de beperkte ruimte op de kabel worden hieraan soms noodgedwongen concessies gedaan. Dit is ook de reden dat kabelbedrijven graag willen stoppen met het doorgeven van analoge zenders. Die nemen relatief veel ruimte in. Met de ruimte die vrijvalt kunnen dan nieuwe digitale zenders of andere diensten worden aangeboden.

Grote mobiele providers bieden digitale tv aan

De markt voor digitale tv is voor veel partijen bijzonder aantrekkelijk. Naast de oorspronkelijke kabelexploitanten hebben ook de grote mobiele providers zich op deze markt gestort. Zij bieden vaak aantrekkelijke pakketten aan waar internet, tv en bellen over de vaste lijn onderdeel van uitmaken. Vooral de mogelijkheid om verschillende snelheden internet te kiezen en bij de provider zelfs maandelijks van pakket te kunnen wisselen, spreekt veel consumenten aan.

Doorgifte analoge tv loopt op haar einde

analoge-tvNiet alleen in Nederland speelt het vraagstuk van het al of niet blijven doorgeven van analoge zenders een rol. Ook in België wordt er al jarenlang op gezinspeeld om het analoge aanbod van de kabel af te halen. De kabelaars in Zwitserland gaan wat dat betreft nog een stukje verder. In 2015 stopt UPC Cablecom in dit land volledig met het doorgeven van het analoge signaal.

Kijkend naar de innovatie die sinds het in gebruik nemen van de eerste centrale antenne inrichting in 1952 heeft plaatsgevonden, zal het beëindigen van de analoge doorgifte een logische stap zijn in het groeiproces van de kabeltechnologie.

 

Tags: , ,