NetflixBuilding4

De manier waarop Nederlanders televisie kijken is aan het veranderen en de invloed van Netflix en andere video-on-demanddiensten wordt onderschat. TV-makers zijn zich niet genoeg bewust van die kracht zo blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). De digitale revolutie is overal en ook de tv ontkomt daar niet aan. Video-on-demand diensten zullen naar alle waarschijnlijkheid de digitale omslag inluiden voor de televisie.

Het rapport van PwC richt zich op Netflix omdat dat veruit de populairste aanbieder van video-on-demand is. Huishoudens met een Netflix-abonnement kijken tot 20% minder naar de traditionele televisie. Vooral zenders die zich op jongeren richten, zoals MTV en ComedyCentral trekken minder kijkers. In Nederland heeft nu ongeveer een vijfde van de huishoudens een abonnement op een streamingdienst en dat aantal groeit gestaag.

Flexibiliteit

De consument bepaalt bij streamingsdiensten zelf wanneer en hoeveel hij of zij een aflevering bekijkt. Vooral vrouwen en jongeren kunnen die flexibiliteit waarderen. Daarnaast produceren de aanbieders inmiddels exclusieve content als films en series, waarbij vaak de beschikking is over enorme budgetten. Budgetten die de televisie mist.

Maar daarin zit ook de beperking. Netflix beschikt niet over lokale programma’s. Dit zou de groei van Netflix kunnen inperken. Genoeg mensen die graag naar oer Hollandse programma’s als “Ik hou van Holland”, “Lingo” en “GTST” kijken. Daarnaast zijn Nederlanders gewend om gratis programma’s via de publieke omroep te krijgen. Betalen voor televisie zit niet in ons bloed zoals dat bij de Amerikanen het geval is.

Netflix

Marktovername

Toch ligt de snelheid van de penetratie van de Nederlandse markt heel hoog. In Nederland heeft naar schatting één op de zes huishoudens al een abonnement op Netflix afgesloten. En dat in slechts anderhalf jaar tijd, daarvoor was Netflix in Nederland nog niet actief. PWC verwacht dan ook een daling in kijkcijfers over twee tot drie jaar. Uit onderzoek van PWC naar inkomsten uit reclame op tv blijkt dat deze in 2019 overgenomen wordt door inkomsten uit reclame op het internet. Nog een teken dat de positie van de televisie aan het wankelen is. Toch geeft de stijging van inkomsten over tv reclame in de VS – van $69.2 miljard in 2014 naar $81.05 miljard in 2019 – aan dat de tv niet zal verdwijnen. Maar concurrentie krijgt zij zeker.

tv advertising

 

Tags: ,