Rapsberry PI

De Raspberry Pi is een goedkope en compacte minicomputer ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge met als doel om kinderen op een goedkope manier kennis te laten maken met programmeren. Maar sinds de introductie in 2012 is de Raspberry Pi miljoenen keren over de toonbank gegaan. Niet als leermodule maar als voorgeïnstalleerde XBMC Media Speler. Een mediaspeler  met een aanschafbedrag van €40,- tot €80,- die er voor zorgt dat consumenten onbeperkt films en series kunnen kijken op tv.

Voordelen

Met een simpel toetsenbordje zap je door alle nieuwe films, series en tv-afleveringen. Haarscherp, snel en met groot gemak. Ook ondertiteling is geen enkel probleem. De spelers zijn simpel te bedienen en vereisen minimale technische kennis. Los van de aantrekkelijke prijs heeft het ook een aantrekkelijk formaat – met de behuizing er omheen is het ongeveer net zo groot als twee op elkaar gestapelde iPhone’s. Daarnaast maakt het geen enkel lawaai wegens het ontbreken van ventilatoren. De Media Speler geeft ook toegang tot diverse apps.

Filmspeler.nl

Filmspeler.nl verkoopt kant en klare mediaspelers online, onder meer de Raspberry Pi met het XBMC streamingplatform. Daar heeft zij zogeheten add-ons op geïnstalleerd die linken naar sites waar illegale streams worden aangeboden. De add-ons zijn niet door hen geprogrammeerd maar kant en klaar online beschikbaar gesteld. Gebruikers kunnen deze ook zelf downloaden en installeren op XBMC.

Rechtszaak

In principe geeft precies dat een directe bedreiging voor verschillende auteurswettelijke rechten. Vandaar ook dat Stichting Brein een van de vele aanbieders – de bovengenoemde webshop Filmspeler.nl – voor de Lelystadse rechter heeft gedaagd. Het gaat daarbij om twee belangrijke vragen:

1. Mag er gelinkt worden naar illegale content?

Is het verkopen van mediaspelers met addons die linken naar sites met illegale streams openbaarmaking? En maakt het uit of deze illegale streams op andere wijze reeds ‘vrij beschikbaar’ zijn? en

2. Is het streamen van illegale software verboden?

Het probleem voor de rechter zit hem in de tijdelijke kopie die wordt gemaakt op het apparaat van de eindgebruiker. Eerder oordeelde het EU-Hof dat kopieën van bestanden in de browsercache geen inbreuk kunnen maken, omdat ze tijdelijk zijn. De vraag is of dit ook geldt voor de caching van streams uit illegale bron.

Europese Hof

De vraag is dus of het hier om illegale spelers gaat. Maar de rechter kon daar geen antwoord op geven. Vandaar dat hij de zaak doorgestuurd heeft naar de hoogste Europese rechter. Voordat deze rechter uitspraak heeft gedaan zijn we waarschijnlijk maanden, zo niet jaren verder. Tot die tijd blijft de Raspberry Pi als media speler een aantrekkelijk alternatief voor het inmiddels illegale downloaden of voor de hoge kosten geassocieerd met verschillende media abonnementen.

Voorlopig is de voorgeïnstalleerde Raspberry Pi dus nog gewoon te koop. Mocht het uiteindelijk tot een verbod komen, dan richt Brein haar peilen op de aanbieders van de spelers, niet op de gebruikers.

 

Tags: ,