International_Filmfestival_Mannheim-Heidelberg

Van 9 tot en met 24 oktober wordt dit jaar het 64e International Filmfestival Mannheim-Heidelberg (IFFMH) in Duitsland georganiseerd. Het filmfestival specialiseert zich in Europese arthousefilms en biedt vooral nieuwkomers een podium en opstap naar succes. Verschillende regisseurs kunnen zeggen dat IFFMH voor hen de doorbraak betekenden. Het op-Berlijn-na oudste Filmfestival van Duitsland trekt jaarlijks zo’n 60000 bezoekers en is daarmee een van de grootste.

Competitie

Op IFFMH zijn Awards te winnen in verschillende categorieën. Zo is er de competitie voor opkomende writer-directors: de “Grand Newcomer Award Mannheim-Heidelberg“. Voor de beste fictie van nieuwkomers (met een minimum lengte van 70 minuten) is er de “Special Newcomer Award“. Voor de film die de meest ongebruikelijke manier van storytelling tentoonstelt (tevens minimaal 70 min.) is er de “Special Achievement Award” te vergeven. En voor de film (ook min. 70 min.) voor buitengewone performance als acteur, schrijver of regisseur is er de “Special Mentions of Mannheim-Heidelberg”

Willekeurig de duur en genre wordt de “Audience Award of Mannheim-Heidelberg” uitgegeven door het publiek. “The International Film Critics` Prize”, de Ecumenical Film Prize” en de Recommendations of the Jury of Cinema Owners” worden allen vergeven door speciaal daarvoor in het leven geroepen jury’s.

Opkomend talent

Daarnaast is er dit jaar ook een nieuwe prijs te winnen speciaal voor jonge filmmakers namelijk de “New Creators Award Mannheim-Heidelberg” en met de “Master of Cinema Award” wilt het IFFMH die regisseurs eren die juist als schrijvers de Film hebben weten te promoten. Met deze prijzen weet het IFFMH duidelijk te maken waar haar focus ligt: bij de opkomende talenten.

Gluckauf

Ook het Nederlandse drama Gluckauf is geselecteerd voor de competitie van het International Filmfestival Mannheim-Heidelberg. Regisseur Remy van Heugten maakte met Gluckauf een sociaal drama over de verstikkende liefde tussen een vader en een zoon, die zich als moderne outlaws staande proberen te houden in het verarmde Limburg van nu. Het won daarmee al eerder prijzen op festivals in Manilla en Brussel. Eerdere winnaars van het festival betroffen Tangerines – een Estlands-Georgisch oorlogsdrama dat in 2013 de publieksprijs kreeg – en het Nederlandse De Nieuwe Wereld - dat een Speciale Vermelding kreeg van de Internationale Jury. Vorig jaar won Nabat van regisseur Elchin Musaoglu 3 van de dat jaar slechts 7 te vergeven prijzen.

 

Tags: , ,