Na het grote succes van de natuurdocumentaire “De nieuwe wildernis” werken de makers momenteel aan een al even groots opgevatte opvolger. De tweede film, in wat uiteindelijk een drieluik zal worden, heet “Holland – Natuur in de Delta” en wordt verwacht in september 2015. De eerste editie beperkte zich nog tot de Oostvaardersplassen, waar de natuur zich – 40 jaar na het droogleggen van de Flevopolder – ondertussen in al haar glorie heeft hersteld. Deze keer wordt de blik verruimd en krijgen we heel Nederland te zien.

natuur in Nederland

De mens als bevoorrecht toeschouwer

Als we het over de natuur in Nederland hebben, is er uiteraard één dominante kracht: het water. De filmmakers nemen ons mee op ontdekkingstocht langs de kustlijn en langs de machtige rivieren die ons land vorm hebben gegeven. Ook hier zijn fauna en flora aan een inhaalbeweging bezig. De bever, de zeearend, de haas, het pimpernelblauwtje, de stekelbaars, allemaal nemen ze hun rechtmatige plaats terug in het landschap. De mens is niet langer uitsluitend de vijand van de natuur, maar een bewonderend toeschouwer. Het is een emotie die al uitgedrukt werd door de Romantische dichters van de 19de eeuw, misschien wel best samen te vatten in een veel recenter citaat van de bekende evolutionaire bioloog Richard Dawkins: “A shudder before the beautiful”. Dankzij de nieuwste cameratechnieken belooft ook deze film de nodige kippenvelmomenten te bevatten. De pracht van de Nederlandse natuur wordt wonderlijk in beeld gebracht, grandioos en in HD. Vergelijkingen met de alom geprezen “BBC Earth” reeks zijn daarbij zeker niet vergezocht.

De film als groen manifesto

De ambassadeursfunctie die de film kan vervullen voor milieubewustzijn wordt ook zeer duidelijk onderkend als je de lijst met steunende organisaties ziet. Niet alleen is er een samenwerking met het WNF, met Natuurmonumenten en met Staatsbosbeheer (de grotere natuurorganisaties), er is ook een partnerschap met de Unie van Waterschappen en het Ministerie van Rijkswaterstaat voor de ontwikkeling van een educatief pakket voor scholieren. Als je een voorsmaakje wilt krijgen van “Holland – Natuur in de Delta” kan je op 30 en 31 mei alvast terecht op de Fotofair in het Event Center Beekse Bergen. Hier zullen al unieke foto’s te zien zijn van de film die in het najaar zal verschijnen. Daarnaast is er al een korte teaser beschikbaar.

 

Tags: , ,