IFFRDe 45e editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) vind plaats van 27 januari tot 7 februari 2016. Het IFFR staat bekend als een van de grootste openbare gebeurtenissen in de wereld op het gebied van film en is het grootste filmfestival van Nederland. Een erkend platform voor de lancering van nieuwe films en nieuw videotalent. Op het festival – dat sinds 1972 jaarlijks in Rotterdam wordt gehouden – gaat het merendeel van de films in première die de rest van het jaar in het land te zien zijn. Daarnaast komen er films voorbij uit alle delen van de wereld die verder niet meer vertoond worden. Hoewel Hollywood films niet per se geschuwd worden staat de kleinere, onafhankelijke en artistieke film meer centraal.

Filmfans

Het IFFR weet haar naam hoog te houden door een diverse line-up te bieden van hoge kwaliteit dat loopt van fictie tot documentaires en van korte films tot videokunst. Voor filmfans van ieder genre dus wat wils. Het IFFR wilt voornamelijk de diversiteit in zijn filmprogrammering benadrukken en heeft daarom geen algemeen thema. Het festivalprogramma bestaat uit twee wedstrijden en drie niet-competitieve secties.

Wedstrijden

Als gevolg van de ambities van het IFFR in het ondersteunen van opkomende filmmakers worden prijzen uitgereikt tijdens het festival, zowel aan films als aan filmprojecten. Films die in aanmerking komen zijn films geselecteerd in de Hivos Tiger Awards Competitie en korte films geselecteerd in de Tiger Awards Competitie voor Korte Films. De Tiger Awards Competities en de Bright Future en Spectrum sectie van het IFFR bevatten enkel recent werk, waaronder veel wereldpremières.

Belangenbehartiging filmmakers

Niet alleen de filmfans komen bij het IFFR aan hun trekken ook behartigt het de belangen van filmmakers door ze te verbinden met internationale kopers, film programmeurs en filmindustrie officials die op het festival aanwezig zijn. IFFR biedt dus naast het filmprogramma en de competities een vitaal platform voor het maken van waardevolle verbindingen die de carrière van filmmakers stimuleren.

Het IFFR presenteert in haar zogeheten Signals sectie retrospectieven en thematische programma’s. Daarnaast steunt het IFFR nieuwe en avontuurlijke en talentvolle filmmakers via de co-productiemarkt het Hubert Bals Fonds, het Rotterdam Lab en ook de 33ste editie van de CineMart zal plaatsvinden op het IFFR van 31 januari tot 3 februari 2016.De reguliere kaartverkoop van het festival begint op 16 januari om 20.00 uur.

Kijk de video hieronder voor een sfeerimpressie van het IFFR 2015:

 

Tags: , ,