analoge-tv-byeSteeds meer mensen geven er de voorkeur aan om tv te kijken in hoge digitale kwaliteit. De vereniging van kabelbedrijven, NLkabel, gaat ervan uit dat het kijken naar analoge televisie binnen 5 tot 10 jaar geschiedenis zal zijn.

Percentage analoge kijkers sterk geslonken

Tussen 2004 en 2015 is er veel veranderd in het kijkgedrag van consument. Keek in 2004 nog 90 procent naar analoge televisie, op dit moment is het aantal kijkers geslonken naar 12 procent. Het valt te verwachten dat het niet lang meer zal duren voordat het percentage onder de 10 procent zakt. Kabelexploitanten geven in Nederland nog steeds een tamelijk ruim pakket analoge zenders door naast een uitgebreid digitaal aanbod. De onlangs gewijzigde Mediawet verplicht hen tot het doorgeven van minimaal 15 analoge zenders.

Interessante digitale pakketten

De markt voor digitale tv is in veel gevallen gekoppeld aan snel internet en bellen via de vaste verbinding. Zo is er nu ‘Vodafone Thuis’. Bij Vodafone Thuis krijgt de gebruiker opvallend veel vrijheid. Zo kan hij of zij zelf besluiten of naast snel internet ook digitale tv en bellen wordt afgenomen. Besluit de gebruiker daartoe, dan kan maandelijks zonder restricties van pakket worden gewisseld. Bij de keuze voor tv is een TV-app inbegrepen, waarmee de abonnee in en rond het huis ook tv kan kijken op smartphone of tablet.

Analoge zenders uit het pakket?

Minister Kamp van Economische Zaken gaat onderzoeken of het doorgeven van analoge zenders uit de pakketten moet worden gehaald. Gedacht kan worden aan het verminderen van het aantal door te geven zenders, of het beëindigen van de doorgifte van het signaal. In Zwitserland is besloten om nog dit jaar deze stap te zetten. De grootste kabelaanbieder in het land, UPC Cablecom, beëindigt dit jaar de doorgifte van de laatste 17 analoge zenders. Over het algemeen is Zwitserland een voorloper op het gebied van kabelontwikkelingen.

Meer ruimte voor digitale zenders en technische ontwikkeling

Kabelbedrijven zien in het uitschakelen van analoge zenders een groot voordeel. Op de kabel neemt een analoge zender veel meer plaats in dan een digitale frequentie. Vervalt 1 analoge zender, dan kunnen kabelbedrijven hiervoor in de plaats 8 gewone digitale zenders aanbieden of vier zenders in HD-kwaliteit. Het spreekt vanzelf dat dit bij de kabelbedrijven meer inkomsten genereert en bovendien kan de vrijgekomen ruimte voor nieuwe technologische ontwikkelingen op de kabel worden benut.

 

Tags: , , ,