Omdat arthouse films minder aandacht krijgen dan commerciële films, zoeken de makers vaak festivals op om hun film te promoten. Het meest bekende festival is het ‘Festival de Cannes‘ dat jaarlijks in het voorjaar wordt gehouden. Filmmakers en distributeurs over de hele wereld reizen ieder jaar opnieuw af naar de Franse Rivièra om nieuw talent te ontdekken en filmdeals te sluiten. Tijdens het festival wordt tevens de prestigieuze Palm d’Or prijs uitgereikt. De film die hiermee wordt bekroond, wordt binnen het cultcircuit bijna altijd een hit. Vaak trekt de Palm d’Or winnaar na het festival ook een meer doorsnee publiek aan vanwege de grote media-aandacht die de uitreiking krijgt.

Andere festivals die geliefd zijn onder arthouse filmmakers zijn het Filmfestival van Venetië – een trouwe aanwezige op dit festijn is George Clooney -, het Internationaal filmfestival van Berlijn en het ‘International Film Festival Rotterdam’, dat jaarlijks in het Nederlandse Rotterdam wordt georganiseerd. Ook op dit festival worden prijzen uitgereikt, onder meer voor aanstormend talent en voor films korter dan zestig minuten.

Het is natuurlijk fantastisch om een keer een filmfestival bij te wonen. Op een festival kun je jouw liefde voor films delen met een heleboel andere bezoekers. Het is een ervaring die de echte filmfan niet mag missen.

Voor het ‘International Film Festival Rotterdam‘ geldt dat het publiek kaarten kan kopen en op de website een account kan aanmaken om een persoonlijke festivalagenda op te stellen. Zo kom je goed voorbereid naar het festival, zodat je het meest uit je toegangspas kan halen.