Het Filmfestival van Oostende is niet het enigste filmfestival in België. Er zijn er nog een aantal te noemen.

BIFFF

BIFFF
Het Brussels International Festival of Fantastic Film (BIFFF) wordt sinds 1983 ieder jaar georganiseerd. Er worden films vertoond in de genres horror, sciencefiction, fantasy en thriller. Naast de filmvertoningen zijn er tal van randanimaties te vinden als tentoonstellingen, bodypainting(wedstrijden) of zelfs een vampierenbal.

Afrika Filmfestival

afrika
In Leuven vindt ieder jaar het Afrika Filmfestival (AFF) plaats. De focus van dit festival ligt op een zo groot en divers mogelijk filmaanbod van en over Afrika. Denk aan documentaires, kort- en animatiefilms, potentieel talent in langspeelfilms en experimentele creaties. Dit soort films krijgen doorgaans weinig aandacht in België.

Het Grote Ongeduld

hetgroteongeduld
Het Grote Ongeduld is een wat ongewone naam voor een filmfestival. Op dit festival worden eindwerken van kortfilms vertoond[1] van alle Belgische filmscholen. Het Grote Ongeduld wordt gehouden in Brussel.

Mooov

mooov
Voorheen bekend als Cinema Novo. Het toont speelfilms uit derde wereld landen. Het festival wil het filmpubliek kennis laten maken met uitingen van de zuidelijke en oosterse culturen. Naast filmvertoningen zijn er ook debatten, lezingen en tentoonstellingen.

Film Fest Gent

film fest gent
Met een sterke reputatie zowel nationaal als internationaal is het Film Fest Gent een belangrijk evenement in de filmindustrie. Jaarlijks trekt het meer dan 130.000 bezoekers en trekt het vele (inter)nationale sterren aan.

IKL

IKL
Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven toont een selectie van kortfilms. Er zijn kortfilms in meerdere genres als videos, fictie, animatie en documentaires. Er is een competitief en een niet-competitief gedeelte. In het competitieve gedeelte worden o.a. geldprijzen uitgereikt voor producties of en natuurlijk diverse titels.

Open Doek

opendoek
Het Turnhoutse filmfestival Open Doek is het belangrijkste festival voor alternatieve cinema. Er worden onafhankelijke producties, documentaires en wereldcinema vertoond. Daarnaast heeft Open Doek ook lesmappen uitgegeven en organiseert het filmprojectweken op scholen.

De Nacht van de Wansmaak

nacht-wansmaak
Een cultfilm-evenement waarbij trailers en fragmenten van films worden vertoond die volgens de organisatoren niet eens de naam film mogen hebben. Alle fragmenten zijn voorzien van commentaar door de organisatoren. Dat zijn Jan Verheyen (Belgische filmregisseur) en Jan Doense (Nederlandse filmmaker).

 

Tags: , , , , , , , ,