Het is vaak even zoeken naar arthouse films. De media besteedt aanzienlijk minder aandacht aan arthouse dan aan commerciële films en veel reguliere bioscopen nemen arthouse films niet op in hun aanbod. Filmhuizen, echter, doen dit wel. Het voordeel van een filmhuis is dat het meestal een kleinschalig, gesubsidieerd theater is dat veel persoonlijke aandacht schenkt aan bezoekers. Vaak zijn de toegangskaarten in een filmhuis wat goedkoper dan in de grote bioscopen en kun je veel informatie inwinnen over de film die je wilt bezoeken. Een groot nadeel is dat filmhuizen veelal moeite moeten doen om in financieel opzicht het hoofd boven water te houden. Bovendien zijn filmhuizen soms moeilijk te vinden. Daarom een overzicht van de beste filmhuizen van Nederland.

In Amsterdam is een behoorlijk aantal filmhuizen te vinden. The Movies is onder veel arthouse liefhebbers favoriet. Dit kleine theater, dat vlak bij het Centraal Station ligt, heeft een gezellig restaurant van waaruit je direct de zaal kunt binnenlopen. Dit filmhuis is dus erg geschikt voor een gezellig avondje uit.

Ook het Amsterdamse Kriterion is een filmhuis dat al jaren bestaat en veel arthouse fans aantrekt. Omdat de kleine bioscoop op het studentikoze Roeterseiland is gevestigd, vind je in dit filmhuis veel jonge mensen. Er vinden regelmatig evenementen plaats in Kriterion. Deze kun je terugvinden op de website.

Buiten de hoofdstad zijn ook een aantal goede filmhuizen te vinden. Zo worden er in Filmtheater Lumière in Maastricht vaak bijzondere activiteiten rondom arthouse films georganiseerd. Lantaren Venster in Rotterdam en ‘t Hoogt in Utrecht behoren eveneens tot de filmhuizen die speciale gelegenheden organiseren omtrent arthouse movies. Meer informatie vind je op de websites van deze theaters.