Sommige arthouse films groeien uit tot cultfilms. Dit zijn films die een weinig succesvolle opening kennen, maar later toch een trouwe schare fans verwerven. Deze groep aanhangers is doorgaans klein, maar zeer toegewijd.

De meeste cultfilms zijn uitgegroeid tot klassiekers binnen het cultcircuit. Denk maar eens aan een film als ‘The Big Lebowski‘, die zowel een komedie als een misdaadfilm is. De regisserende broers Joel Coen en Ethan Coen laten met dit ietwat bizarre verhaal uit 1998 hun filmische stem horen. De vele films die volgden zijn identiek in toon en aard. Hoewel de Coen broers typische cultregisseurs zijn, hebben zij door de jaren heen toch een plekje in de niche van Hollywood gevonden. Ze krijgen de financiering bijna altijd rond en veel commerciële acteurs spelen graag een rol in hun films. Toch behouden ze de eigenwijze, absurde stijl die kenmerkend is voor hun cultfilms.

Een andere film die als een cultklassieker wordt beschouwd is ‘Easy Rider‘. Peter Fonda, Dennis Hopper en Jack Nicholson speelden in deze controversiële film die uitkwam in 1969. In deze roerige periode bleef Hollywood het veranderende politieke klimaat en de geest van de jaren zeventig pertinent negeren. ‘Easy Rider’ doorbrak dit patroon door onbeschaamd seksualiteit en drugsgebruik te laten zien. De film zorgde voor een schok in het ‘mainstream’ circuit, maar won direct ook sympathie onder de groep mensen die pleitte voor een verandering van de samenleving. De film heeft in de loop der jaren steeds meer fans gekregen en is daarmee uitgegroeid tot een van de beste cultfilms aller tijden.

Er zijn geen specifieke richtlijnen die het verschil aanduiden tussen arthouse en cult, het meest aanduidende verschil ligt in een mix van populariteit en bewondering van de fans. Tiger Online richt zich echter specifiek op arthouse films.

Zoek je meer informatie over een specifieke film dan kun je natuurlijk altijd terecht op IMDB. Tip: Probeer ook de mobiele IMDB-app. IMDB heeft ook een mobiele site, maar via de app kun je gebruik maken van verschillende opties zoals het sharen van filmtips, het opzoeken van film info, reviews, feedback & critics, het bijhouden van films die je al hebt gezien en nog wilt zien!

De IMDB App was oorspronkelijk enkel beschikbaar voor iOS maar is nu ook beschikbaar voor Android en Windows toestellen! Let wel, de App is niet compatible met alle toestellen; zo zal de app niet werken op Windows toestellen die niet op Windows 7 OS (of nieuwer) draaien! Voor iOS- en Android gebruikers heeft dit verder geen effect, hoewel de App op een Galaxy S3 of iPhone 5 toestel een stuk sneller werkt en door de grotere resoluties een beter overzicht geeft ten opzichte van de oudere Galaxy en iPhone modellen.

Mocht je toestel niet ondersteund worden (zoals ook voor alle Blackberry toestellen het geval is) dan kun je altijd nog gebruik maken van de mobiele site, waar overigens de meeste informatie ook op terug te vinden is.

Het checken van de IMDB is altijd de moeite waard! Zo kun je bijvoorbeeld ook verschillende filmlijsten vinden die zijn samengesteld door andere gebruikers van de site, zie bijvoorbeeld hier een lijst met recente arthouse films.

Zie ook:
Nerve.com – The 50 Greatest Cult Movies of All Time