De laatste jaren is er een groeiende aandacht voor arthouse films. Bekende regisseurs, acteurs en producenten houden zich steeds vaker bezig met arthouse. Maar wat is een arthouse movie nu eigenlijk precies?

Het woord ‘arthouse’ zegt het eigenlijk al: arthouse films kunnen worden gezien als kunstwerken op bewegend beeld. Een arthouse movie is een kleine, artistieke film die meestal met een laag budget is gemaakt. Snelle achtervolgingen, spectaculaire explosies, niet-realistische liefdesbekentenissen en andere ‘popcorn-momenten’ zal je in een arthouse film niet gauw tegenkomen. Vaak draait het bij arthouse om mooie beelden, goede verhaallijnen en het diepe, intensieve spel van de acteurs. Een ander kenmerk van een arthouse movie is dat de film veelal niet beoogt een commercieel succes te worden. Het gaat de makers meer om het verhaal en het kunstgehalte van de film dan om de winst. Om die reden durven reguliere bioscopen het vaak niet aan om arthouse films op te kopen. Meestal kun je arthouse movies alleen bekijken in filmhuizen of op zeer beperkte tijden in de grote bioscopen. Sommige arthouse films zijn zo non-commercieel dat zij direct op DVD worden uitgebracht. In een dergelijk geval is het de producenten niet gelukt om distributeurs te overtuigen van de commerciële waarde van de film.

Veel mensen vragen zich af waarom de makers al die moeite doen voor een film die verlies dreigt te draaien. Het antwoord is: liefde voor het vak. Bijna iedere regisseur komt vroeg of laat een verhaal tegen waarvan hij of zij gelooft dat het verteld moet worden, ongeacht het financiële plaatje.

Het is absoluut aan te raden om regelmatig naar arthouse films te kijken. Meestal spat de passie van de filmmaker van het doek. En vaak leer je er ook nog iets van, want arthouse movies hebben bijna altijd een boodschap.