Tegenwoordig kiezen steeds meer ‘mainstream’ acteurs voor een controversiële rol in een arthouse film. Waar acteurs hun talent vroeger vaak eerst bewezen met een arthouse film om vervolgens door te groeien naar het commerciële genre, is de route vandaag de dag meestal andersom: acteurs worden eerst populair onder een massapubliek en gaan vervolgens in steeds kleinere films spelen.

Vanuit financieel oogpunt is deze trend natuurlijk goed te verklaren. Acteurs willen verzekerd zijn van een inkomen voordat zij aan passieprojecten beginnen. Maar ook het arthouse circuit is aan het veranderen. Door de competitiever wordende markt is het voor arthouse filmmakers moeilijker om de financiering rond te krijgen. Daarom verbinden zij graag een grote A-list acteur aan hun kleinschalige film. Zo is het een stuk gemakkelijker om investeerders aan te trekken. Bovendien hebben deze acteurs reeds een trouwe schare fans, waardoor de film direct een groter publiek aantrekt dan wanneer een onbekende acteur de hoofdrol zou spelen.

A-list acteurs zien de overstap naar arthouse films vaak als een positieve ontwikkeling en groei in hun carrière. Met een arthouse film kunnen zij hun talent aan de wereld laten zien, waardoor ze meer aanzien krijgen. Bovendien is de set van een arthouse film meestal klein en is er veel persoonlijk contact. Daarom hebben acteurs bij veel arthouse films ook inbreng in de uitvoering van een script. Dit zien zij veelal als een artistieke uitdaging waarvan ze veel kunnen leren.

Commerciële acteurs die graag in arthouse films spelen zijn Jude Law, Robert Pattinson, Kate Winslet, Anne Hathaway en Jake Gyllenhaal.

Zie ook:
PasteMagazine.com – Art House Powerhouse Actors